In 2017 ben ik (Miranda Boonstra) begonnen met Recovery RUN; (hard)lopen voor vrouwen met borstkanker. Aanleiding hiervoor was de begeleiding van mijn zus, die na haar behandeltraject veel vermoeidheidsklachten bleef houden.
Als bewegingswetenschapper (PhD), fysiotherapeut (niet praktiserend) en professioneel marathonloopster was mijn interesse gewekt om hardlopen in te zetten om haar uit de negatieve vermoeidheidsspiraal te laten komen. Deze vermoeidheid komt bij 70% van de (ex) kanker patiënten voor. Gelukkig waren er voldoende wetenschappelijke studies gepubliceerd, waaruit bleek dat sporten tijdens en na het behandeltraject helpt bij het verminderen van vermoeidheid.
Ziekenhuizen waren nog een beetje terughoudend met het ‘uitschrijven’ van sport en bewegen als onderdeel van de behandeling. Echter, er komen steeds meer wetenschappelijke publicaties, waaruit blijkt dat bewegen bij kanker essentieel is voor onder andere kwaliteit van leven en overlevingskansen. Hierdoor wordt bewegen langzamerhand omarmd door de oncologen.
Voor veel patiënten is het nog zoeken naar een manier om te starten of door te gaan met sporten. Het klinkt natuurlijk makkelijk, ga maar bewegen. De werkelijkheid is meestal minder makkelijk, want hoeveel bewegen is goed en wat te doen als je misselijk/duizelig bent? Wat te doen bij neuropathie? De patiënt vindt het vaak lastig om daadwerkelijk aan de slag te gaan.
De Recovery RUN groep in Nijmegen was succesvol en ik wilde graag mijn opgedane kennis overbrengen. Begin 2020 is gestart met het opleiden van Recovery RUN trainers, zodat er een landelijk netwerk ontstaat van trainers die op een verantwoorde wijze mensen met en na kanker kunnen begeleiden tijdens en na het behandeltraject.
Het doel van Recovery RUN is om door heel Nederland buitensportgroepen op te zetten, zodat mensen met en na kanker onder begeleiding gezamenlijk kunnen sporten. Lopen is hierbij de rode draad, maar omvat alles van wandelen en powerwalken tot joggen en hardlopen. Plezier en samen sporten staan voorop.