Ook in 2024 heeft de Stichting RCVRY RUN hard gewerkt om haar missie om mensen met en na kanker in beweging te krijgen gestalte te doen slagen. De focus ligt op het opleiden van trainers, de doelgroep te bereiken en om daarnaast verbinding te zoeken tussen 2e, 1e en 0e lijn.

Wat waren de hoogtepunten van 2024?

  1. We hebben dit jaar onze doelgroep vergroot, zodat RCVRY RUN er nu is voor iedereen met en na kanker, die samen in de buitenlucht wil trainen. In onze communicatie wordt nu Recovery RUN gebruikt met als ondertitel; sporten en bewegen met en na kanker.
  2. In het voor- en najaar hebben we weer trainers opgeleid, middels de opleidingsdagen in Groesbeek. In het voorjaar is een speciale opleidingsdag geweest voor de trainers betrokken bij de Love Life Run van stichting Fight Cancer. Deze dag was bij Ciko’66 in Arnhem. In totaal zijn er 22 nieuwe trainers die ervoor gaan zorgen dat we nog meer landelijke dekking krijgen.
  3. Dit jaar zijn er twee bijscholingsdagen georganiseerd, om te leren en om elkaar te ontmoeten. Dankzij Anton Schoonderbeek en Quo Vadis konden we gebruikmaken van de locatie in Bunschoten. De bijscholingsdag in het voorjaar werd benut om naast de algemene zaken ook een actieve body en brain workshop van Holtkampsport aan te bieden.  Na een stukje theorie zijn er veel leuke en goed toepasbare oefeningen gezamenlijk gedaan. De trainers kunnen deze spelvormen gebruiken in de trainingen, zodat de cognitie ook wordt getraind. Bij de behandeling van kanker is er vaak sprake van een chemobrein, waarbij er cognitieve problematiek ontstaat. De bijscholingsdag in het najaar stond in het teken van theorie. Aangezien niet alleen meer training wordt gegeven aan vrouwen met borstkanker stond de bijscholing darm en prostaatkanker op het programma. Daarnaast kwamen Judith Woolschot en Monique Eeftens hun kennis over anti-hormoontherapie delen. Ze zijn verpleegkundig specialisten, ACT coach en makers van de podcast antihormonologen. In de podcast serie geven ze veel informatie over hormoongevoelige borstkanker en hoe om te gaan met de verschillende bijwerkingen. Het werd een waardevolle aanvulling voor de trainers.
  4. Er zijn 33 Recovery locaties en 36 trainers in Nederland. Op Zeeland na is er een elke provincie een locatie. Op sommige locaties zijn meer trainers actief. Zo zijn er 4 trainers die de Recovery RUN Arnhem groep bij atletiekvereniging Ciko’66 bemannen. Een aantal trainers zijn ook te vinden op meerdere locaties. Sommige trainers/locaties zijn nog in de opstartfase. Op dit moment zijn er 22 actieve groepen en hebben we afgelopen jaar 101 mensen met en na kanker kunnen laten trainen.
  5. Kanker te lijf met samen bewegen. In het weekend van 1 en 2 juni heeft een aantal van onze trainers zich ingezet om het Kanker te lijf event te organiseren. Met de activiteiten wilden we laten zien dat bewegen, sporten en lopen tijdens en na kanker kan en ook gewoon heel prettig is. Gerda in Dordrecht en Els in Beek zetten een prachtig sportief evenement neer op de plaatselijke atletiekbaan, waarbij ontmoeten centraal stond. Nikki koppelde het event in Zoetermeer aan de Ronde van de driemanspolder en Miranda/Alida in Nijmegen zochten de samenwerking met ZevenvoorLeven. Zo kon elke trainer op eigen wijze gestalte geven aan het weekend. Hopelijk krijgt dit een vervolg.

Landelijke Congressen/netwerken/workshops

    • Recovery RUN is aangesloten bij de Beweegalliantie. In zowel het domein zorg als in het domein Vrije tijd delen we kennis en halen we kennis op. Samenwerken is hierbij een belangrijk onderdeel. Miranda is naar verschillende bijeenkomsten geweest afgelopen jaar. De samenwerking met de Beweegalliantie wordt als zeer waardevol ervaren.
    • Recovery RUN is stakeholder van het Nederlandse Kanker Collectief. Miranda was aanwezig bij zowel het zomerevent van 24 juni als de winterbijeenkomst van 2 december van het NKC. Bij deze bijeenkomsten wordt er ook ingezet op samenwerken, maar als kleine stichting blijft het lastig om aansluiting en samenwerking te vinden.
    • Op 19 september was Miranda aanwezig bij het Prehabilitatie congres in Nijmegen. Naast de vele interessante lezingen was er ook tij dom te netwerken.
    • Bij de V&VN oncologiedagen was Miranda op 19 november aanwezig met een poster. De poster was samen met ziekenhuis Rijnstate ingestuurd en liet de goede samenwerking zien tussen de 2e en 0e lijn. Miranda heeft meerdere geïnteresseerden kunnen spreken en kunnen uitleggen wat de samenwerking tussen Rijnstate en Recovery RUN Arnhem inhoudt.
    • Net als vorig jaar heeft Miranda op de bijeenkomst op 16 mei van de ‘Herstelreis NPSB” bij stichting Tegenkracht vertelt wat het belang van bewegen met en na kanker is. De herstelreis is een traject voor politiemensen die bv door PTSS of kanker zijn getroffen. Door middel van een aantal workshops over bewegen, voeding en mentale weerbaarheid worden ze klaargestoomd voor het einddoel; een zeiltocht in Schotland. Het is mooi om hier weer aan bijgedragen te hebben!
    • Bij het Oncomid Kennis en fiets event van 21 september te Utrecht waren 5 Recovery RUN trainers aanwezig! Mooi dat er onze trainers graag meer (wetenschappelijke) kennis opdoen. Het thema dit jaar was rehabilitatie, dus interessant voor onze trainers. Miranda, Gerda, Carla, Natasja en Shirley hebben onder andere de presentatie van prof dr Anne May gevolgd. Ook de lancering van de nieuwe beweegwebsite van het wereldkankeronderzoeksfonds werd bij gewoond. Het was een interessante dag.
    • Proud Breast Deventer. We werken graag samen bij Recovery RUN. Proud Breast het lifestyle magazine voor vrouwen zonder borsten bestond 5 jaar. Miranda was namens Recovery RUN aanwezig bij de receptie op 28 september.
    • Miranda heeft een lezing gegeven op de bijscholing van de Oncologische fitnesstrainers van Start2move op 26 oktober. Net als onze trainers zijn de fitnesstrainers betrokken en enthousiaste trainers. Het memoryspel viel goed in de smaak.
    • De jaarlijkse looptrainersdag van de atletiekunie wordt altijd erg goed bezocht. Dit jaar heeft Miranda  op 9 november een workshop gegeven over lopen met en na kanker voor de geïnteresseerde trainers. Het grootste deel van de aanwezigen bij de workshop heeft lopers met en kanker in hun reguliere groepen. Miranda heeft ze handvatten mee kunnen geven wat wel/niet te doen.
    • Netwerken is en blijft belangrijk. MOVE NL en het Gelderssportakkoord hadden hun netwerkevents op dezelfde dag in Apeldoorn. Miranda was bij beide events aanwezig.

Lokale Congressen/netwerken/workshops

    • Healthclub Julien in Lienden bestond in 2024 alweer 35 jaar en vierde dat met een jubileumweek. Tijdens het congres Heel Betuwe Fit op 25 juni heeft Miranda verteld wat drempels zijn om in beweging te komen.
    • Op 13 september heeft Miranda een actieve workshop gegeven voor de fondsenwerver van IWO. Als een bedankje voor hun enorme inzet voor Recovery RUN voor en tijdens de Nijmeegse vierdaagse.
    • Jeffrie Janssen en Remco van der velden waren op 22 september met een stand aanwezig bij de informatiemarkt van de borstkliniek van het Vlietland Ziekenhuis. Er zijn goede contacten gelegd met de revalidatie en oncologie afdelingen.
    • Beatrix Tas was op 5 oktober met een stand aanwezig in het Amphia ziekenhuis ter ere van oktober borstkankermaand. Tijdens deze nazorgmiddag voor borstkanker patiënten heeft Beatrix veel geïnteresseerde vrouwen kunnen vertellen wat bewegen met je doet als je ziek bent.
    • Op 23 oktober heeft Beatrix Tas Recovery RUN goed vertegenwoordigd in Amsterdam. Tijdens de pink ribbon bootcamp van de Midnight runners ter ere van Oktober borstkankermaand heeft zij een podium gekregen om te vertellen waar Recovery RUN voor staat.
    • Op 21 november was Gerda Pankras aanwezig bij het regionaal oncologie event in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. In een pitch van 5 minuten heeft zij als ervaringsdeskundige en trainster bij Recovery RUN het belang van bewegen mogen vertellen.

Actieve deelnemers

Hoewel het lopen van een bepaalde afstand niet het doel is van onze Recovery RUN trainingen gaat het vaak zo goed met onze deelnemers dat er aan loopjes wordt deelgenomen. Dit jaar waren onze lopers (en trainers) present bij:

  • De Stevens stadscross van 7km op 17 maart te Nijmegen
  • De kwartmarathon van de Rotterdam marathon op 14 april.
  • De 5 kilometer van Molenhoeks Makkie op 20 oktober
  • De 7km op de zevenheuvelennacht in Nijmegen op 16 november
  • De 5km van het Rondje Nederland Avondloop in Arnhem op 6 december
  • De 3 km georganiseerd door het IPSO huis Kennemerland locatie Santpoort

Podcasts, tijdschriften, publicaties

    • Proud Breast. In het Lifestyle zonder borsten magazine staat Recovery RUN met een advertentie.
    • Vier. Het blad van de Nijmeegse vierdaagse. De fondsenwervingsactie van IWO was niet onopgemerkt gebleven. Een mooi interview met Tanja Liebers, onze voorzitter stond in het magazine met een oplage van 50.000 exemplaren.

Wetenschappelijk onderzoek

Fit4Society van het Radboudumc.De Nijmeegse (oud)deelnemers aan Recovery RUN worden geïnterviewd door Elke van Daal: “Het doel van Fit4Society is om een programma op te zetten waarbij borstkankerpatiënten beter begeleid worden tijdens de behandeling. Met dit programma willen we vrouwen ondersteunen met beweging, stress, voeding en werk, om zo het dagelijks functioneren te verbeteren. Dit onderzoek vormt de eerste stap richting de opzet van Fit4Society. Door middel van interviews met vrouwen die meedoen of mee hebben gedaan aan Recovery Run, willen wij beter begrijpen welke factoren invloed hebben op sport en beweging tijdens de behandeling voor borstkanker. Deze factoren kunnen zowel belemmerend als ondersteunend zijn. De resultaten van de interviews zullen mede worden gebruikt voor de ontwikkeling van het programma van Fit4Society.”Het is zeer waardevol dat we onderdeel zijn van dit onderzoek en geeft aan dat er interesse is voor leefstijl bij de diagnose kanker. De interviews zijn afgerond en het wachten is op de resultaten.

Donateurs en fondsenwerving

Dit jaar hebben we een paar ontzettend gulle donateurs gehad:

    • Jeannine Liebrand is onze trouwe donateur. Middels een periodieke gift van 500 euro heeft ze zich aan Recovery RUN verbonden. Hartelijk dank!
    • Net als vorig jaar heeft Driessen Appendage ons weer ondersteund met een donatie van 150 euro. We zijn dankbaar voor de trouwe sponsoring!
    • Triathlonvereniging AV Olympus heeft voor aanvang van de halve marathon van Sint Anthonis een mooie cheque van 250 euro overhandigd aan Monique Thorn, onze trainster in Overloon. Hartelijk dank!
    • Donaties bij inschrijvingen voor het Kanker te lijf met samen bewegen leverde 881 euro op. Dank voor alle donaties.
    • IWO, Ik wil opvallen, heeft zich afgelopen jaar ingezet om geld op te halen voor Recovery RUN. Dit hebben ze gedaan door oa heel veel kilometers te wandelen. De totale opbrengst van al hun acties is 7494. Fantastisch!

LoveLifeRun

Fight Cancer is een stichting die geld ophaalt voor onderzoek naar kanker. Een van hun evenementen is de Love Life Run. Bij de LLR lopen (ex) patienten met hun behandelaars en naasten een 5 kilometer. Onze trainsters Shirley en Natasja hebben de groep In Hilversum 12 weken mogen begeleiden. Carola heeft dat in Leiden mogen doen. Allebei de evenementen waren fantastisch. Heel fijn dat wij daar als Recovery RUN een bijdrage aan hebben kunnen leveren.

Al met al was het jaar waarin we weer stappen vooruit hebben gezet en weer een beetje dichter zijn bij onze missie om mensen met en na kanker in beweging te zetten.

Op naar 2025,

Linda, Tanja en Miranda