Het afgelopen jaar hebben wij niet stilgezeten. Dankzij het pionierswerk van onze trainers breidt Recovery RUN langzaam uit. Met nog steeds de nadruk op langzaam, maar we worden wel opgemerkt en serieus genomen. Het balletje is aan het rollen en net als bij een sneeuwbal kan het ineens hard gaan. Naar dat moment werken wij toe.
Wat waren de hoogtepunten van 2023?
- In het voorjaar en najaar hebben we weer trainers opgeleid. Middels de opleidingsdag in Groesbeek hebben we 13 nieuwe trainers die ervoor gaan zorgen dat we nog meer landelijke dekking krijgen. Fijn om deze pioniers erbij te hebben.
- We hebben ook de eerste bijscholingsdag gehad. Dankzij Anton Schoonderbeek en Quo Vadis konden we gebruikmaken van een toplocatie in Bunschoten. Aangezien bij kanker de cognitieve functies zijn aangetast, hadden we de mannen van Cognitieve fitness uitgenodigd voor een workshop. Na een stukje theorie zijn er veel leuke en goed toepasbare oefeningen gezamenlijk gedaan. Het plezier spatte ervan af en dat liet zien dat onze doelgroep het vast ook leuk en nuttig zal vinden. Elsbeth Sippens van shitorshine gaf een presentatie over positiviteit. ShitorShine is een partner van Recovery RUN.
- Recovery RUN is stakeholder van de Nederlandse Kankeragenda die op 27 november is gepresenteerd. De NKA bestaat uit 20 doelen om in 2032 de impact van kanker op de samenleving te verminderen. Linda en Miranda hebben de verschillende bijeenkomsten bijgewoond en daarbij voeding en bewegen als 1 van de twintig doelen in de agenda gekregen. Er waren meer dan 100 stakeholders betrokken bij het samenstellen van deze agenda en we zijn er best trots op dat wij hier bij betrokken waren.
- Congressen/netwerken/workshops
- Op 12 mei was er het congres Kanker en Leven. Dit congres werd georganiseerd door Taskforce Cancer Survivorship Care. De bijeenkomsten waren zowel online als op locatie. De stichting Recovery RUN heeft op de meeste locaties een trainer kunnen laten deelnemen. Carla den Braber in Heiloo, Nikki Borgman in Leiden, Gerda Pankras in Dordrecht, Anton Schoonderbeek in Utrecht, Marieke Koot in Heerenveen en Miranda in Apeldoorn. Een mooie gelegenheid om kennis op te doen en lokaal beter te kunnen netwerken.
- Beweegalliantie en Exercise is Medicine. In juli was Miranda aanwezig bij een werkbezoek van VWS in Ziekenhuis de Gelderse Vallei. De bijeenkomst was georganiseerd door de Beweegalliantie en Nationaal Centrum Exercise is Medicine. De bijeenkomst heeft contacten opgeleverd met de Beweegalliantie. Johan Annema heeft contact met Miranda ivm de groeiprogramma’s die zij ondersteunen. Recovery RUN wordt als zo’n groeiprogramma gezien. In 2024 zal dit verder worden uitgewerkt.
- Op 14 December heeft Miranda mogen vertellen wat Recovery doet en wat de knelpunten zijn bij de “Bijeenkomst setting zorg” en de eindejaarsbijeenkomst van de Beweegalliantie en het EIM.
- Podcasts, tijdschriften, publicaties.
- De antihormonologen: Judith Woolschot en Monique Eeftens zijn verpleegkundig specialisten en ACT coach. In de podcast serie geven ze veel informatie over hormoongevoelige borstkanker en hoe om te gaan met de verschillende bijwerkingen. In de aflevering over gewrichtsklachten en spierkrampen wordt Recovery RUN genoemd.
- Kankerproofers: Klien van den Broek is oncologisch fitnesstrainer en maakt een podcast over relatie voeding en kanker. In aflevering #15 komen Tanja en Miranda aan het woord.
- ShitorShine; Interview van platform ShitorShine met Miranda.
- Nederlands Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde. Miranda mocht een artikel schrijven voor het NTVL.
- Proud Breast. In het Lifestyle zonder borsten magazine staat Recovery RUN met een advertentie. Daarnaast heeft Proud Breast onze tasjes om als goodie bag te kunnen leveren bij bestellingen.
- Wetenschappelijk onderzoek: Fit4Society, Radboudumc.De Nijmeegse (oud)deelnemers aan Recovery RUN worden geïnterviewd door Elke van Daal: “Het doel van Fit4Society is om een programma op te zetten waarbij borstkankerpatiënten beter begeleid worden tijdens de behandeling. Met dit programma willen we vrouwen ondersteunen met beweging, stress, voeding en werk, om zo het dagelijks functioneren te verbeteren. Dit onderzoek vormt de eerste stap richting de opzet van Fit4Society. Door middel van interviews met vrouwen die meedoen of mee hebben gedaan aan Recovery Run, willen wij beter begrijpen welke factoren invloed hebben op sport en beweging tijdens de behandeling voor borstkanker. Deze factoren kunnen zowel belemmerend als ondersteunend zijn. De resultaten van de interviews zullen mede worden gebruikt voor de ontwikkeling van het programma van Fit4Society.”Het is zeer waardevol dat we onderdeel zijn van dit onderzoek en geeft aan dat er interesse is voor leefstijl bij de diagnose kanker. De resultaten zullen zeker met jullie gedeeld worden.
- Donateurs en fondsenwerving. Dit jaar hebben we een paar ontzettend gulle donateurs gehad:
- Jeannine Liebrand heeft zich voor de komende 5 jaar in de vorm van een periodieke gift aan Recovery RUN verbonden.
- Op 19 mei heeft het Brouwer Dakkapellen wielerteam voor Recovery RUN gefietst. Op een prachtige dag werd er vanuit Oldenzaal naar Nijmegen gefietst, via een ronde van 200 of 300km. De fietsers hadden een lunchstop in Nijmegen. De dag werd afgesloten met een BBQ in Oldenzaal. Er is een waanzinnig bedrag van meer dan 19.000 euro bij elkaar gefietst.
- Noel Keijsers is benoemd tot hoogleraar aan het Radboudumc en had Recovery RUN als goede doel gekoppeld aan zijn oratie. Dit heeft bijna 2000 euro opgeleverd.
- Anton Schoonderbeek heeft in augustus de Hulkesteijnloop georganiseerd, waarbij Recovery RUN het goede doel was. Deze zomerse loop heeft een dikke 200 euro opgeleverd.
- Begin december werd Anton Schoonderbeek, Recoveryrun trainer in Nijkerk, uitgenodigd door Het GlazenThuis. Het GlazenThuis zamelt geld in voor heel veel mensen, die bijvoorbeeld door armoede, ziekte of iets anders naars wel wat positiviteit kunnen gebruiken. Hij mocht over ons mooie werk vertellen en kreeg trainingsmaterialen voor zijn groep in Nijkerk.
- LoveLifeRun. Fight Cancer is een stichting die geld ophaalt voor onderzoek naar kanker. Een van hun evenementen is de Love Life Run. Bij de LLR lopen (ex) patienten met hun behandelaars en naasten een 5 kilometer. Na eerdere edities in Breda was er dit jaar een eerste run in Arnhem. Vanuit de organisatie waren wij gevraagd om de deelnemers 12 weken lang voor te bereiden op de loop. Alida, Bart en Miranda hebben samen met trainers van Ciko’66 de trainingen verzorgd, zodat de deelnemers op een verantwoorde wijze mee konden doen aan de LLR. Martina liep ook vaak mee, voor de fysiotherapeutische vragen. Bij de loop is meer dan 100.000 euro opgehaald voor FightCancer, waarvan een deel naar ziekenhuis Rijnstate gaat, zij zullen hometrainers kopen voor op de afdeling. Rijnstate is erg enthousiast geworden over Recovery RUN, de behandelaars hebben met eigen ogen kunnen zien wat samen bewegen fysiek en mentaal doet. Daarom starten we in 2024 samen met Ciko’66 een groep in Arnhem. Vanaf 2024 zal Recovery RUN partner zijn van de LLR en de trainingen verzorgen in de verschillende plaatsen waar de LLR gestart zal worden. Komend jaar wordt de LLR gehouden in Breda, Leiden, Hilversum en hopelijk ook in Den Helder, Amsterdam en Utrecht. We hopen dat dit net zo’n mooie samenwerking met de ziekenhuizen zal opleveren
- Ontwikkeling memorykaarten. Iets wat al een tijdje op ons verlanglijstje stond is dan eindelijk gelukt; een kaartspel met oefeningen. We hebben er een cognitief jasje omgedaan en het is een memoryspel geworden, wat altijd nog uitgebreid kan worden. Bestellen kan via de website: Iets wat al een tijdje op ons verlanglijstje stond is dan eindelijk gelukt; een kaartspel met oefeningen. We hebben er een cognitief jasje omgedaan en het is een memoryspel geworden, wat altijd nog uitgebreid kan worden. Bestellen kan via onze website.