Sporten bij kanker
Je hele wereld staat op zijn kop als je de diagnose kanker krijgt. Je gaat van onderzoek, naar onderzoek, chemotherapie, bestraling, operatie en aanvullende behandelingen zoals anti-hormoontherapie of immunotherapie. Het voelt misschien contra-intuïtief om te gaan sporten als je moe en misselijk bent en je gewrichten pijn doen. Echter, bewegen en sporten na de diagnose kanker hebben juist een positief effect op het hele behandeltraject en allerlei bijbehorende klachten. Jaren van wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat starten met bewegen of sporten na de diagnose kanker helpt om verschillende bijwerkingen van de ziekte en behandeling te verminderen. En belangrijk te weten: je hoeft geen sportverleden te hebben om de positieve effecten van bewegen of sporten te ondervinden.
Wat zijn de positieve effecten van training bij kanker?
- Minder angst en depressieve gevoelens
- Minder last van vermoeidheid
- Verbetering van kwaliteit van leven
- Verbetering van de lichamelijke fitheid
Door het behandeltraject en de ziekte gaan zowel je kracht als conditie hard achteruit. Zo kan een week bedrust al voor een grote afname in spiermassa en conditie zorgen. Door dit verlies in kracht en conditie word je dagelijks functioneren een stuk zwaarder. Een trap oplopen kost dan veel meer energie, terwijl je ook veel energie nodig is om het behandeltraject te doorstaan.
Er zijn internationale beweegrichtlijnen opgesteld voor mensen met kanker. Deze richtlijnen zijn opgesteld aan de hand van onderzoek. De beweegrichtlijnen voor mensen met kanker zijn afwijkend van de algemene beweegrichtlijnen. De ziekte en het behandeltraject kosten veel energie. Er moet een goede balans zijn tussen inspanning en ontspanning, tussen belasting en belastbaarheid. Oftewel, bewegen en sporten zijn goed om te doen, maar overdrijf het niet en probeer binnen je eigen grenzen te blijven: vermoeidheid bij het sporten mag, echter een onregelmatige hartslag, kortademigheid, duizeligheid en misselijkheid zijn een teken om het rustiger aan te doen.
- Voorkom inactiviteit en probeer elke dag 30 minuten actief te zijn. Dit hoeft niet per se aaneengesloten.
- Streef ernaar om twee keer per week 30 minuten matig tot intensief te bewegen. Hierbij gaat de ademhaling zwaarder en gaat de hartslag omhoog, maar is praten nog wel mogelijk.
- Streef ernaar om twee keer per week 30 minuten krachttraining te doen voor in elk geval de grote spiergroepen, zoals bovenbeen-, bil-, borst- rug- en armspieren.
“Je kunt aan heel veel dingen deelnemen als je ziek wordt, maar het is al snel betuttelend. Hier ben je met mensen die allemaal vooruit willen. Het gaat er niet om wat je niet kunt, maar om wat je vandaag wel kan.”
RCVRY RUN is er om de deelnemers zo fit mogelijk door het behandeltraject heen te slepen; zowel fysiek als mentaal. Er wordt getraind in kleine groepjes met lotgenoten in de buitenlucht. Even geen patiënt zijn, maar iemand die lekker wil bewegen en sporten. Zelfs als je eerder niet sportief was kan je meedoen. Het enige is dat je lopen een beetje leuk moet vinden.